Το Life Story μου με τις online αγορές ξεκινάει κάπου στο 2011.
Μετά από ένα χρόνο που είχα στα χέρια μου, τη δική μου χρεωστική κάρτα και με “τρώγε” να τη χρησιμοποιήσω για κάποια αγόρα, πήρα τη μεγάλη απόφαση και το ακόμα μεγαλύτερο ρίσκο (έτσι μου φαινόταν τότε) να αγοράσω ένα φόρεμα από ένα ηλεκτρονικό κατάστημα.
Μέχρι να έρθει το φόρεμα (κανά μήνα μετά – το αγόρασα από Κίνα), σκέφτηκα 10 φορές ότι έχασα τα λεφτά μου. Όταν όμως ήρθε αποφάσισα να ΕΝΗΜΕΡΩΘΩ!
- ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΧΡΟΝΟΥ- α) μπορείς να ψωνίζεις 24/7, β) να εξοικωνομείς χρόνο από τις μετακινήσεις σου, γ) να συγκρίνεις τιμές χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθείς, δ) να αποφεύγεις τις ουρές και ε) ν’αποφεύγεις να ψάχνεις για το προϊόν που χρειάζεσαι.
- ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΩΝ – α) για ευνόητους λόγους οι τιμές στην πλειοψηφία των προϊόντων βρίσκονται σε χαμηλότερες τιμές online απ’ότι στα καταστήματα, β) μπορείς να αγοράζεις προϊόντα που δε βρίσκεις κανονικά στον τόπο σου, χωρίς να χρειάζεται να πας εσύ στο προϊόν, γ) υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία συγκεντρωμένη σε ένα χώρο, οπότε μπορείς να εντοπίσεις την καλύτερη τιμή και δ) μπορείς να επωφελείσαι προσφορών για δωρεάν έξοδα μεταφοράς.
Επειδή λοιπόν όταν εγώ προσωπικά αντιλήφθηκα αυτούς τους δύο λόγους κέρδισα πολλά, αποφάσισα να σου δείξω με ποιούς τρόπους μπορείς να είσαι ασφαλής στις Online αγορές σου, ώστε ν’ αρχίσεις να τις επιλέγεις περισσότερο.
Είναι γεγονός πως οι απάτες χρέωσης πιστωτικών καρτών είναι από τις συνηθέστερες μορφές διαδικτυακής απάτης.
Είναι επίσης γεγονός, ότι σε όλους έχει συμβεί τουλάχιστον 1 φορά στη ζωή μας, να πέσουμε θύματα κλοπής στο δρόμο. Αυτό δε μας εμπόδισε να ξαναβγούμε στο δρόμο με χρήματα, κάρτες και είδη αξίας. Έτσι δεν είναι; Απλά γίναμε πιο προσεκτικοί!
Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει στο χώρο του διαδικτύου. Χρειάζεται να είμαστε απλά προσεκτικοί.
Παρακάτω έχω αντιγράψει ένα απόσπασμα από άρθρο της σελίδας www.stokokkino.gr με κάποια tip που πρέπει να προσέχουμε:
Συμβουλές για πολίτες
Τι θα πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όσον αφορά τις αγορές μέσω διαδικτύου:
Όταν συγκρίνει προϊόντα από διάφορες ιστοσελίδες, μπορεί να βρει σε κάποιες εξ αυτών τα ίδια προϊόντα φθηνότερα σε σχέση με άλλες ιστοσελίδες. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να ψάξει μήπως οι ιστοσελίδες αυτές είναι φαντάσματα (π.χ. μία αναζήτηση στο google με την επωνυμία της ιστοσελίδας με τα πολύ φθηνά προϊόντα). Να προσέχει ιδιαιτέρως όταν η προσφορά φαίνεται πολύ καλή για να είναι αληθινή και το άλλο μέρος ασκεί συνεχώς πίεση για την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας.
Ποτέ να μην πληρώνει προκαταβολικά σε πωλητή, τον οποίο δεν γνωρίζει, ακόμη και εάν αυτός αποκαλύπτει τα προσωπικά του στοιχεία ή τον αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός όσον αφορά στις συναλλαγές μέσω εταιρειών μεταφοράς χρημάτων και διεθνών πληρωμών.
Συστήνεται να χρησιμοποιεί προπληρωμένες κάρτες (prepaidcards) ή αντικαταβολή πληρωμή κατά την παραλαβή του προϊόντος. Ειδικότερα, με τη χρήση των προπληρωμένων καρτών στις διαδικτυακές αγορές του, είναι διαθέσιμο αποκλειστικά και μόνο το ποσό που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο δίνεται η δυνατότητα προσθήκης χρημάτων μόνο όταν υπάρξει ανάγκη, προκειμένου να διεκπεραιώνονται με ασφάλεια οι διαδικτυακές συναλλαγές.
Σε περιπτώσεις συναλλαγών μέσω διαδικτύου και για την αποφυγή πιθανής εξαπάτησής του, κατά την αγορά αγαθών ή υπηρεσιών ή οποιοδήποτε είδους ηλεκτρονικών κρατήσεων για ταξίδια και εκδρομές, θα πρέπει να ελέγχει αν η ιστοσελίδα που χρησιμοποιεί είναι έγκυρη και να επιλέγει για τις συναλλαγές και αγορές του, μόνο από γνωστές και ασφαλείς ιστοσελίδες. Δεν θα πρέπει να προχωρά σε αγορά ή πώληση αγαθών, εάν δεν έχει πιστοποιήσει την ταυτότητα και αξιοπιστία του πωλητή-αγοραστή,
Να μην υπάρχει εμπιστοσύνη στις πληροφορίες και υποσχέσεις παράξενων και αμφίβολων ιστοσελίδων.
Διαγραφή “ύποπτων” e-mail που ζητάνε προσωπικά στοιχεία, στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, πιστωτικής κάρτας κ.α. εάν πριν δεν έχει πιστοποιήσει τα στοιχεία του προσώπου που ζητά τις εν λόγω πληροφορίες.
Αν θέλει να προχωρήσει σε πληρωμή μέσω ιστότοπου online πληρωμών, θα πρέπει να γίνεται πληκτρολόγηση από τον ίδιο στο πρόγραμμα πλοήγησης (browser) της διεύθυνσης του ιστότοπου όπου θέλει να πλοηγηθεί. Κάνοντας κλικ σε κάποιο link, που συμπεριλαμβάνεται σε ένα αγνώστου αξιοπιστίας email το οποίο παρέχεται για το σκοπό αυτόν μπορεί να οδηγήσει σε άλλο ιστότοπο από αυτόν που επιθυμεί (π.χ. πληρωμή μέσω Paypal),
Να προσέχει εάν κατά την αγορά επώνυμων προϊόντων αυτά είναι όντως αυθεντικά.
Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός στις συναλλαγές με πρόσωπα, τα οποία παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας εκτός Ελλάδας.
πηγή: stokokkino.gr
Τώρα φαντάζομαι ότι όλα αυτά μπορεί να μη σου ήταν κατανοητά να σε μπέρδεψαν περισσότερο ή και να σου φάνηκαν υπερβολικά…
…η δική μου συμβουλή είναι να είσαι παρατηρητικός. Συνήθως η “απάτη” φαίνεται! Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και επέτρεψε στον εαυτό σου να εξοικειωθεί με το περιβάλλον του ίντερνετ όσο περισσότερο γίνεται. Έτσι θα μπορείς να αναγνωρίζεις πιο έυκολα το λάθος. Καλώς ή κακώς τα πάντα έχουν στραφεί στον κόσμο του ίντερνετ. Ας εστιαστούμε στα θετικά του κι ας τα χρησιμοποιήσουμε υπέρ μας.
Για την ολοκλήρωση του Life Story μου θα σου πω ότι τα τελευταία 6 χρόνια έχω κάνει άπειρες συναλλαγές μέσο ίντερνετ και δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Είτε πρόκειται για εγγραφή σε πρόγραμμα με συνδρομές, είτε για αγορά μίας φοράς, είτε για αγορές μεγάλης αξίας. Συγκεκριμένα θα έλεγε κάποιος πως η πλειοψήφια όσων κάνω σήμερα είναι στον κόσμο του internet! Δεν ήταν εύκολο… αλλά και το πενθήμερο, οχτάωρο δεν είναι 😉
Ελπίζω να σε βοήθησε αυτό το άρθρο να ενημερωθείς και να χαλαρώσεις σχετικά με τις Online αγορές. Όπως πάντα τα σχόλια και οι σκέψεις σου είναι καλοδεχούμενα! Κάνε μου like στο άρθρο αν σου άρεσε κι ακολούθησε τη σελίδα, για να μη χάνεις τα νέα άρθρα. Μέχρι την επόμενη φορά…
Φιλιά, Νίκη