6 τρόποι για να ξεπερνάς τους φόβους σου:
- Ζήτα βοήθεια. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό που φοβάσαι, είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσεις μόνος; Μπορείς να βρεις ένα μέντορα ή μία ομάδα υποστήριξης για να σε βοηθήσει να το ξεπεράσεις; Οι αθλητές έχουν προπονητές. Οι μαθητές έχουν δασκάλους. Κάποιες φορές οι φίλοι, ακόμα κι αν δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα ή φόβο με σένα, μπορούν να σου προσφέρουν την υποστήρξη που χρειάζεσαι, για να αντιμετωπίσεις τη φοβία σου.
- Αναγνώρισε τη φύση του φόβου κι αγάπησέ τη. Ο φόβος υπάρχει για να μας κρατάει ασφαλείς. Ο φόβος δεν είναι από τη φύση του καλός ή κακός. Είναι απλά ένα εργαλείο, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να παίρνουμε πιο σωστές αποφάσεις. Φυσικά δεν είναι σχεδιασμένος για να μας κρατάει σε απραγεία. Αντιθέτως, με την ύπαρξη του μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα τις κινήσεις μας. Για παράδειγμα, αν δεν υπήρχε ο φόβος, μη μας χτυπήσει αυτοκίνητο, δε θα προσέχαμε περνώντας το δρόμο. Αν δεν υπήρχε ο φόβος μην πέσουμε, θα σκύβαμε με όλο μας το βάρος από το μπαλκόνι.
- Δώσε όνομα στο φόβο σου. Κάποιες φορές, ακόμα και να πεις απλά ποιός είναι ο φόβος σου, σου δίνει τη δύναμη να τον αντιμετωπίσεις! Πες ποιός είναι ο φόβος σου φωναχτά, γράψ’ το σ’ ένα χαρτί, ή απλά εστίασε το μυαλό σ’ αυτόν. Όταν προσπαθείς να αγνοήσεις το φόβο σου, αυτός μεγαλώνει. Όταν τον κοιτάς κατάματα, αρχίζει να συρρικνώνεται.
- Ενημερώσου. Δε φοβόμαστε τίποτα τόσο, όσο το άγνωστο. Αν ο φόβος σου στηρίζεται στην έλλειψη ενημέρωσης, τότε φρόντισε να πάρεις τις πληροφορίες και τη γνώση που χρειάζεσαι, για να εξετάσεις την κατάστασή σου, πάνω σε γεγόνοτα αντί για υποθέσεις.
- Σκέψου μακροπρόθεσμα. Αν είσαι επιχειρηματίας μπορεί να φοβάσαι ότι δε θα ξανά ‘χεις πωλήσεις. Αλλά ποιό είναι το επιχειρηματικό σου πλάνο για το επόμενο τρίμηνο, ή το πλάνο σου για τα επόμενα 3 χρόνια; Αν είσαι αθλητής μπορεί να φοβάσαι ότι θα χάσεις. Αλλά ποιό είναι το πρόγραμμα προπονήσεών σου για τους επόμενους 3 μήνες, ή ποιό είναι το πλάνο για τα επόμενα 3 χρόνια της πορείας σου; Αν είσαι φοιτητής μπορεί να φοβάσαι ότι δε θα περάσεις το μάθημα. Ποιό είναι, όμως, το πρόγραμμα διαβάσματός σου για το επόμενο εξάμηνο ή το πλάνο που έχεις για την ολοκλήρωση των σπουδών σου; Αν σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα, μπορεί να μη λύσει το πρόβλημά σου, αλλά θα σε βοηθήσει να τ’ αντιμετωπίσεις πιο αντικειμενικά και να σκεφτείς τη σωστή λύση.
- Εκμεταλλεύσου την ενέργεια του πλήθους/ της ομάδας. Έχεις κάνει ποτέ κάτι τρομακτικό, όπως το να πηδήξεις από έναν ψηλό βράχο στη θάλασσα, απλά και μόνο γιατί οι φίλοι σου το έκαναν και σε πίεζαν να κάνεις το ίδιο; Η πίεση από το πλήθος, ακριβώς όπως κι ο φόβος, μπορεί να είναι θετική ή αρνητική, ανάλογα με το πώς τη διαχειρίζεσαι. Περικύκλωσε τον εαυτό σου με ανθρώπους που θα σε ωθήσουν να ξεπεράσεις τους φόβους που σε κρατούν πίσω από αυτό που θέλεις να πετύχεις!
Σε κάθε περίπτωση, κράτα στο μυαλό σου, ότι και οι άνθρωπου που θαυμάζεις ή έχεις ως πρότυπα έχουν φόβους. Η διαφορά τους είναι ότι ξέρουν πώς να τους αγνοούν, ή να τους χρησιμοποιούν υπέρ τους!
Ελπίζω να σε βοήθησα, έστω και λίγο, ν’αποφασίσεις ν’ αντιμετωπίσεις τους φόβους! Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε μου Like κι όπως πάντα, αναμένω τα σχόλια και τις σκέψεις σου, ακριβώς από κάτω. Μην ξεχάσεις να κάνεις subscribe στο blog για να μη χάσεις κανένα από τα επόμενα άρθρα. Μέχρι την επόμενη φορά…Φιλιά, Νίκη