Διάβασε την αρχή εδώ
10 βήματα για να ζητάς Συγνώμη
- Προετοιμάσου!
Ξεπέρνα την ιδέα ότι έχεις δίκιο! Εφόσον θες να ζητήσεις συγνώμη, αποδέξου το γεγονός ότι έχεις τόσο δίκιο κι άδικο όσο κι η απέναντι μεριά. - Μίλα στο πρώτο πρόσωπο!
Ουσιαστικά ανέλαβε ευθύνη. Συνηθίζουμε να λέμε “Λυπάμαι που πληγώθηκες” ενώ στην πραγματικότητα όταν αναλαμβάνουμε ευθύνη οφείλουμε να πούμε “Με συγχωρείς που πλήγωσα τα συναισθήματά σου;” - Μην προσπαθείς να δικαιολογηθείς!
Τη στιγμή που δικαιολογείσαι ρίχνεις τις ευθύνες στο χρόνο, τις συνθήκες, μπορεί και στο ίδιο το πρόσωπο από το οποίο ζητάς συγνώμη αφού “δεν κατάλαβε τι εννοούσες”. - Εξηγήσου!
Έχει τεράστια διαφορά το να δικαιολογείσαι από το να εξηγείσαι. Μπορείς να αναγνωρίσεις τη διαφορά στη φράση “Είχε κίνηση και με καθυστέρησε” από τη φράση “Έχασα το χρόνο, δεν είχα όμως στόχο να σε πληγώσω”. Έτσι δεν είναι; - Μην συμπεριλαμβάνεις το “ΑΛΛΑ” στην απολογία σου.
Κοινώς δε γίνεται να λες “Συγνώμη που σε πλήγωσα αλλά κι εσύ δε με καταλάβαινες όταν σου μιλούσα”. Κάθε πρόταση που συμπληρώνεται με το “αλλά” αυτοακυρώνεται. Το “αλλά” λειτουργεί σαν δικαιολογία ή σαν καταλογισμό ευθυνών σ’ άλλη κατεύθυνση πέρα από σένα. - Προσπάθησε να ψυχολογήσεις τον άνθρωπο από τον οποίο σκοπεύεις να ζητήσεις συγνώμη.
Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο συναισθηματικοί και κάποιοι λιγότερο. Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ περήφανοι και κάποιοι όχι τόσο. Τη στιγμή που προσπαθείς ν’ απολογηθείς η στάση του σώματός σου και η κινησιολογία σου λένε περισσότερα από τις λέξεις σου. Φρόντισε να “στέκεσαι” ανάλογα των περιστάσεων! - Αν δεν τα πας καλά με τα λόγια ή τα χάνεις σε τέτοιες στιγμές, επίλεξε να γράψεις.
Ο γραπτός λόγος είναι πάντα πιο συγκροτημένος κι ελέγξιμος! Μπορείς, αφού ολοκληρώσεις γραπτά αυτά που θες να πεις, να παραδώσεις αυτό το χαρτί ή να το κρατήσεις για υποστήριξη τη στιγμή που σκοπεύεις να μιλήσεις. - Ζήτα συγνώμη τη σωστή στιγμή.
Ο χώρος κι ο χρόνος που θα μιλήσεις παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Προσπάθησε να σιγουρέψεις ότι οι συνθήκες είναι ευνοϊκές. - Μίλα πρόσωπο με πρόσωπο!
Το ξέρω ότι στην εποχή που ζούμε είναι όλα πιο εύκολα απομακρυσμένα. Όμως, το να ζητήσεις συγνώμη είναι μία γενναία πράξη από μόνο του. Μην την εκμηδενίζεις με το να στείλεις ένα γραπτό μήνυμα. - Δήλωσε ανοιχτός στο να επανορθώσεις και δώσε το χώρο και το χρόνο στο άλλο άτομο να σου μιλήσει.
ΑΚΟΥ τι χρειάζεται να κάνεις για να επανορθώσεις και δώσε την ευκαιρία στον εαυτό σου να μάθει τι πραγματικά χρειάζεται ο άλλος από εσένα.
+1: Ο καλύτερος και πιο λυτρωτικός τρόπος να απολογηθείς είναι να πεις Ευχαριστώ! Το ξέεεερω ότι το συγνώμη από μόνο του είναι δύσκολο, πόσο μάλλον το να μπορέσεις να βρεις ένα λόγο για να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έγινε. Αν όμως το πετύχεις θα νιώσεις μαγικά πιο ελαφρύς και πιο δυνατός. Άκουσέ με και δοκίμασέ το…
Γι’ άλλη μια φορά θα πω ότι είμαστε άνθρωποι, ζούμε σε κοινωνία κι οι ανθρώπινες σχέσεις είναι ζωτικές για μας! Ας δουλέψει ο καθένας πάνω στον εαυτό του για να γίνουμε μια καλύτερη κοινωνία με πιο αληθινές σχέσεις ώστε να έχουμε περισσότερη ζωή στα χρόνια μας 🙂
Αυτό ήταν ένα ακόμα άρθρο στην κατηγορία How To! Ελπίζω να πήρες αξία από αυτό κι ακόμα καλύτερα να εφαρμόσεις τα τιπ στην επόμενη σου διαφωνία. Αν σου άρεσε το άρθρο κάνε μου Like κι αν θες να μοιραστείς τις σκέψεις σου μη διστάσεις να το κάνεις με ένα σχόλιο. Κάνε subscribe στο blog για να μη χάσεις κάποιο από τα επόμενα άρθρα. Μέχρι την επόμενη φορά λοιπόν…
Φιλιά, Νίκη