Το περασμένο Παρασκευοσάββατο (2-3/11), έζησα μία νέα, πολύ ιδιαίτερη εμπειρία: Ήμουν καλεσμένη στο Διεθνές Φεστιβάλ κινηματογράφου και μόδας στη Λάρισα.
Το φεστιβάλ κινηματρογράφου είναι ένας θεσμός που κρατάει χρόνια στη Λάρισα. Ο συνδιασμός, όμως, με τη μόδα ήταν μόλις η δεύτερη φορά που πραγματοποιούταν.
Ήθελα να σου μιλήσω γι’ αυτήν την εμπειρία μου, όχι για να σου πω τα νέα ή το Life Story μου, αλλά γιατί είδα και έζησα πράγματα που μου έμαθαν πολλά! Οι περισσότεροι από εσάς που με διαβάζετε δε βρισκόσασταν εκεί, οπότε ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ γραπτά μαζί σας αυτά που μοιράστηκα προφορικά με όσους παρευρέθηκαν στο φεστιβάλ.
Όλο το γεγονός ήταν υπό την ομπρέλα του Eco Fashion. Είχα ακούσει για τη βιώσιμη μόδα, όμως, όταν κλήθηκα να παρουσιάσω ένα κομμάτι σχετικά με το eco fashion και τα social media, παρ’ ότι δέχτηκα με τη μία – μιας και μου αρέσουν οι προκλήσεις – δεν ήμουν σε καμία περίπτωση σε θέση ν’ αναπτύξω έστω και δύο προτάσεις σχετικά με αυτή.
Έτσι λοιπόν, μπήκα στη διαδικασία να κάνω μία μικρή έρευνα και μία μεγαλύτερη μελέτη, ώστε να είμαι προετοιμασμένη να καλύψω οποιαδήποτε ερώτηση μπορεί να μου έκαναν. Τ’ αποτέλεσμα ήταν να τσακώσω τον εαυτό μου να σοκάρεται ουκ ολίγες φορές και να αποκτήσω γνώσεις πολύ σημαντικές, αφού με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμπλέκομαι με τη μόδα.
Αρχικά να σου “παρουσιάσω” αυτά που με σόκαραν:
- Η αρχή της οικολογικής μόδας έγινε τη δεκαετία του ’40 κονταίνοντας τις φούστες των γυναικών, με στόχο να καταναλώνεται λιγότερο ύφασμα.
- Μία από τις εταιρίες που εισήγαγε στα τέλη του ’80 τη βιώσιμη μόδα είναι η γνωστή σε όλους μας ESPRIT.
- ΜΟΛΙΣ τον Οκτώβριο του 2017 εταιρίες κολοσσοί όπως η Versace και η Gucci κατήργησαν τη φυσική γούνα από τις πασαρέλες τους, ξεκινώντας το FUR FREE κίνημα.
- Το 20% του παγκόσμιου πλυθησμού είναι vegan.
- Αν ο κόσμος όλος γινόταν vegan θα μπορούσε να σώσει ως το 2050 8εκ. ζωές, να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 2/3 και να βοηθήσει στην εξοικονόμιση χρημάτων που ξοδεύονται για την υγεία και την αποφυγή κλιματικών αλλαγών που κοστολογούνται στα 1.5 τρισεκατομμύρια.
- Υπήρξε μία αύξηση 175% σε vegan cosmetics επιχειρήσεις από το 2013 έως το 2018.
- Η βιομηχανία της μόδας είναι η 2η πιο ρυπαντική βιομηχανία του κόσμου.
- Καταναλώνουμε 400% περισσότερα ενδύματα απ’ ότι 20 χρόνια πριν.
- Οι ενεργοί χρήστες του IG είναι σχεδόν 1 δις.
- 31% των χρηστών του IG κερδίζουν πάνω από 75k το χρόνο, χάρη σε αυτό.
- 70% των χρηστών του IG, ψάχνουν ένα brand μέσα σε αυτό. Το 60% αναζητούν ένα νέο προϊόν πάλι μέσα στο IG και το 30% ψωνίζει μέσα από το IG.
- H αξία της βιομηχανίας των Influencer είναι 1.6 δισεκατομμύρια και προβλέπεται αυτό το ποσό να διπλασιαστεί μέσα στο 2019.
Τα νούμερα μας δείχνουν ότι αντιμετωπίζουμε ένα πολύ ουσιαστικό πρόβλημα αλλά πλέον, έχουμε ένα ισχυρότατο και πάνω απ’ όλα δωρεάν όπλο για να το αντιμετωπίσουμε. Τα social media!
Είναι πολύ θετικό που εταιρίες όπως η Gucci, η DNKY, η Stella McCartney, η Michael Kors κ.α αλλά και celebrities όπως η Emma Watson και η Gwyneth Paltrow δραστηριοποιούνται μέσω των media και μάχονται υπέρ της οικολογικής μόδας.
Ο κόσμος, όμως, δεν εμπιστεύεται τόσο αυτούς, γιατί πιστεύει ότι πίσω τους κρύβονται τεράστια οφέλη. Εμπιστεύεται περισσότερο τους ανθρώπους της διπλανής πόρτας, όπως είναι οι influencers και φυσικά δεν αναφέρομαι σ’ αυτούς του βεληνεκούς της Chiara Ferragni (μιας κι αυτοί ανήκουν περισσότερο στους celebrity παρά στους “κοινούς” influencers).
Προσωπικά, έχω την ευθύνη του υλικού που μοιράζομαι μαζί σου. Είτε είναι στο Blog, είτε στα social media μου, επηρέαζει μια μερίδα ανθρώπων. Και, χωρίς να θέλω να χαλάσω τη ζαχαρένια σου, το ίδιο θα πρέπει να νιώθεις κι εσύ!
Έχοντας αποκτήσει τόσο μεγάλη δυναμική τα social media, οφείλουμε να σεβαστούμε πρώτα εμάς κι έπειτα τους ανθρώπους που μας ακολουθούν και παρακολουθούν. Είναι φρόνιμο να εκμεταλλευτούμε τις πλατφόρμες αυτές για να ενισχύσουμε το κίνημα του eco fashion και φυσικά να προβάλουμε το πρότυπο του καταναλωτή που νοιάζεται για το υπόλοιπο σύνολο.
Πώς όμως, προάγω τη βιώσιμη μόδα;
- Επιλέγοντας να ράψω ρούχα αντί να τα αγοράσω.
- Μεταποιώντας τα ρούχα που ήδη έχω, ώστε να γίνουν πιο σύγχρονα αλλά και να νιώσω σα να είναι καινούρια.
- Κάνοντας trashion. Χρησιμοποιώντας δηλαδή, άχρηστα υλικά για να δημιουργήσω κοσμήματα, αξεσουάρ, ρούχα.
- Επιλέγοντας second hand/vintage καταστήματα.
- Ανταλλάσσοντας ρούχα.
- Δωρίζοντας ρούχα.
- Επιλέγοντας γούνες, δέρματα και γενιότερα υλικά που είναι eco friendly. Μπορεί να έχουν παραχθεί από μανητάρια, ανανά, μπαμπού, ξύλο κ.α.
- Επιλέγοντας καλλυντικά που δεν είναι cruelty free.
Με όλες αυτές τις επιλογές, λοιπόν, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι και τόσο δύκολο να είσαι φιλικός προς το περιβάλλον. Τα οφέλη από αυτές τις επιλογές είναι πολλά:
- Ενισχύουμε την τοπική αγορά.
- Ενισχύουμε την αγοραστική αξία ενός οικολογικού προϊόντος.
- Παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής ενός υλικού/ ρούχου.
- Μειώνουμε τα σκουπίδια.
- Μειώνουμε την ρύπανση του περιβάλλοντος.
- Εκπαιδεύουμε έναν “πράσινο” καταναλωτή.
Τη στιγμή που εταιρίες όπως τα H&M και η Inditex επενδύουν στην αλλαγή της παραγωγής τους και νέες επιχειρήσεις βιώσιμης μόδας ξεπηδούν σαν τα μανητάρια στην παγκόσμια αγορά, ο καθένας από μας, ανεξάρτητα από το αν είναι blogger, influencer, youtuber ή τίποτα απ’ όλα αυτά μπορεί να επιλέξει το προφίλ που προβάλει και να αναλάβει την ευθύνη των επιλογών του.
Γι’ άλλη μια φορά ο Έλληνας καταναλωτής και πολίτης καλείται να ενδιαφερθεί για το σύνολο και να απορρίψει το γρήγορο και εύκολο προσωπικό όφελος. Ας μην ξεχνάμε ότι μπορούμε να ενισχύσουμε, με αυτόν τον τρόπο, μικρές επιχειρήσεις που έχουν κοινωνική συνείδηση.
Όπως δεν εμφανίζομαι γυμνή στα social media γιατί δεν συνάδει με την ηθική μου, έτσι δεν ανεβάζω φωτογραφία με αληθινή γούνα! Ας αναλογιστεί ο καθένας τις αξίες, τα όρια και την ηθική του κι ας έχει στο νου του ότι υπάρχουν μάτια που τον παρακολουθούν κι ίσως κάποια στιγμή το μιμηθούν.
Αυτές ήταν σε αρκετές γραμμές οι γνώσεις που αποκόμισα χάρη στη συμμετοχή μου στο 2ο Διεθνές φεστιβάλ Eco Fashion της Λάρισας και οι σκέψεις μου πάνω σε αυτές. Ελπίζω να πήρες πράγματα και να είχε αξία ο χρόνος που αφιέρωσες για να τις διαβάσεις. Αν ναι, κάνε μου Like στο άρθρο, όπως πάντα θα ήθελα να δω τις σκέψεις σου και τις αντιρρήσεις σου με ένα σχόλιο και μην ξεχάσεις να κάνεις Subscribe στο blog για να μη χάσεις κάποιο από τα επόμενα άρθρα μου. Μέχρι την επόμενη φορά…
Φιλιά, Νίκη